Mprise Blog

PowerApps: het verschil tussen model-driven apps en canvas-apps #3

Geschreven door Julian Zwart | 27 augustus 2019

In onze vorige blogs hebben we uitgelegd wat het Powerplatform is en hoe de 3 pijlers 1 totaaloplossing creëren. Omdat dit platform best wat toelichting behoeft, wijden we nu een blogreeks aan de 3 pijlers. Vandaag gaan we dieper in op PowerApps, dat model-driven en canvasapplicaties biedt. De vraag is: wat kunt u hier precies mee?

1. Model-driven applicaties: zonder code uw eigen applicatie optuigen

Alle processen die zijn gebaseerd op een datamodel kunt u onderbrengen in een model-driven applicatie. Voorbeelden zijn facturatie- en relatiebeheerprocessen. Natuurlijk kunt u hiervoor 'ouderwetse' ERP- of CRM-systemen gebruiken. Maar de kracht van PowerApps is juist dat u uw applicatie zélf kunt optuigen zonder ook maar een regel code te kennen. Het idee erachter: u stapt af van maatwerk, omdat u uw nieuwe businessapplicatie náást of synchroon met uw huidige applicatie kunt draaien.

PowerApps draait in het PowerPlatform, zoals benoemd in de tweede blog. Bij overgang naar een nieuwe versie wordt het platform geüpdatet, de apps updaten hierdoor automatisch naar de nieuwste versie van het platform. U heeft dus niet meer te maken met dure en tijdrovende migratieprojecten. 

2. Canvasapplicaties: een 'stukje proces' digitaliseren

Wilt u een onderdeel van een veelomvattend proces digitaliseren voor de gebruiker? Dan biedt een canvasapplicatie uitkomst. Deze kunt u vergelijken met een leeg A4-vel waarop u met een potlood álles kunt tekenen en schrijven wat u wilt. Omdat de applicatie 'free format' is – en dus niet gebaseerd is op een datamodel – kunt u deze helemaal op maat maken. 

Denk bijvoorbeeld aan een app voor de verkopers op een beurs om leads aan te maken die zij daar spreken. De verkoper hoeft in de app een paar eenvoudige velden in te vullen en deze informatie wordt eenvoudig naar het CRM systeem toegeschoten. Dit kan systeem kan ook een model-driven applicatie van PowerApps zijn.

Het is mogelijk om een canvasapplicatie aan te sluiten op een model-driven applicatie, maar ook op een Excelsheet of een webbron. Heeft u meerdere databronnen nodig? Geen probleem, u kunt meerdere data van verschillende systemen koppen aan de canvasapplicatie. Dit maakt de oplossing extra krachtig want u brengt allerlei zaken bij elkaar voor de eindgebruiker die normaal gesproken op meerdere plaatsten staan.

3. Voorbeeld: één evenement, twee applicatiesoorten

Stel, u organiseert een evenement waarop diverse sprekers sessies geven. Voor u is het belangrijk om een overzicht te hebben van de tijdstippen, locaties en sprekers van alle sessies. Ook wilt u precies weten wie zich hebben ingeschreven voor welke sessies. Al deze informatie kunt u vangen in een model-driven applicatie.

Bezoekers zijn echter slechts in één aspect geïnteresseerd: de tijdstippen en locaties van de sessies die zij willen bijwonen. Dit stuk van het proces kunt u uitlichten in een canvasapplicatie. In de canvasapplicatie haalt u dus specifieke informatie op vanuit de data die in de model-driven applicatie of een andere aanmeldsysteem staan. Zo maakt u het de eindgebruiker een stuk gemakkelijker!

Kort gezegd, op basis van de behoeftes van uw gebruikers kunt u bepalen welke applicatiesoort u nodig heeft. 

Volg de webinar over het Power Platform 

Benieuwd hoe het Power Platform precies werkt en wat u er mee kunt? Bekijk ons opgenomen webinar met de verschillende onderdelen van het Power Platform uitgelegd. Inclusief een bijdrage van Microsoft.