Eindelijk een juiste en verklaarbare voorraadwaardering in F&O!

Is het een utopie? Is voorraadwaardering in F&O eerder een bron van frustratie, onzekerheid en extra werk? Sluiten de cijfers die in F&O staan niet aan, zijn ze niet volledig of niet goed verklaarbaar?

Als je deze vragen herkent ben je niet de enige en veel organisaties lijken na verloop van tijd te berusten in een situatie die ze eigenlijk helemaal niet willen. In deze blog geef ik je drie redenen waarom dit gebeurt en geef ik aan wat er nodig is om dit om te buigen.

Voorraadwaardering

Het thema voorraadwaardering leeft niet alleen in Nederland. Op LinkedIn deel ik regelmatig artikelen met uitleg over F&O. Vanuit de statistieken zie ik dat het thema voorraadwaardering wereldwijd leeft.
Een artikel over het concept ‘GIP’ (gemiddelde inkoopprijs) is in een jaar tijd bijvoorbeeld al 8.000 keer gelezen. Dat betekent dat veel medewerkers en consultants zoekend zijn naar informatie over hoe je tot een goede voorraadwaardering komt in F&O. Waarom?

Ik denk dat er drie redenen zijn die zorgen dat voorraadwaardering een terugkerend onderwerp blijft:

 

1. Problemen worden los van de basis opgepakt

Er wordt veel tijd gestoken in het analyseren van problemen rondom voorraadwaardering. Dit wordt echter gedaan zonder bewust te zijn van de basisregels binnen voorraadwaardering in F&O. Problemen worden daarmee los van de context benaderd. Dit zorgt ervoor dat problemen niet opgelost worden of dat het oplossen van een probleem weer één of twee andere problemen veroorzaakt.

 

2. Geen basiskennis van instellingen en processen aanwezig

Vaak is bij organisaties (en consultants) niet voldoende basiskennis over de instellingen en processen in F&O die voorraadwaardering beïnvloeden. Dit betekent dat men de uitkomsten van voorraadwaardering vaak niet begrijpt of dat de benodigde processen voor een juiste voorraadwaardering niet gebruikt worden. Er worden aannames gedaan die niet blijken te kloppen en na verloop van tijd ziet men door de bomen het bos niet meer.

 

3. Voorraadwaardering wordt gezien als een Finance F&O feestje

F&O staat als tooling altijd in verbinding met processen en mensen. Dit betekent dat voorraadwaardering niet een ‘Finance F&O’ feestje is, ook omdat binnen een integrale applicatie als F&O processen met elkaar verbonden zijn. Finance controleert en rapporteert de voorraadwaardering in F&O wel, maar alle acties rondom voorraad in F&O zullen aangesloten moeten zijn op de werkelijkheid van processen in de organisatie. Medewerkers moeten hierbij voldoende kennis en wil hebben om de voorraadprocessen in F&O juist uit te voeren en de gebruikte (stam)data up to date te houden. Zo lang deze synergie er niet is, zullen er onjuiste boekingen of processtappen worden uitgevoerd die impact hebben op de kwaliteit van de voorraadwaardering.

 

Hoe dan wél?

Zie optimaliseren van voorraadwaardering in F&O niet alleen als een noodzaak, maar ook als een kans. Het helpt je om sneller te voldoen aan regelgeving, om meer inzicht en sturing te krijgen over je voorraadwaardering (en daardoor marges…) en om de kwaliteit van integraal samenwerken binnen de organisatie te verhogen. Blijf niet berusten in een kwaliteit van voorraadwaardering in F&O die je eigenlijk niet wil. Daarom twee adviezen:

  1. Zorg dat je binnen de organisatie voldoende basiskennis krijgt over hoe voorraadwaardering in F&O werkt. Borg deze kennis in combinatie met de gekozen werkwijze in jullie organisatie. Bekijk hier onze Workshop Voorraadwaardering.
  2. Neem de juiste expert in de hand die kan helpen in verbetering van de voorraadwaardering in F&O. Zorg dat deze verbetering wordt uitgevoerd vanuit synergie tussen processen, mensen en de F&O tool.
    Bekijk hier onze dienstverlening.

 

Empowering People & IT
Microsoft Solutions Partner

Het succes van uw business wordt bepaald door het deskundige gebruik en de slimme toepassing van ERP software door uw medewerkers. Alles wat wij doen is daar op gericht. Alles voor uw groei.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief